PvdA: Sluis kan beter door met drie wethouders, gezien het extra wachtgeld

16 juni 2019

Sluis kan prima verder met drie fulltime wethouders, in plaats van vier. Zeker gezien alle ‘extra kosten aan wachtgeld.’ De PvdA schrijft dat in een pittige open brief aan de Sluise coalitiepartijen.

Fractievoorzitter Robert Evers zegt zich zorgen te maken over de manier waarop de gemeente Sluis wordt bestuurd door coalitiepartijen CDA, VVD, Nieuw Gemeentebelang en Lijst Babijn. Het vertrek van twee wethouders kost de gemeenschap een hoop geld, schrijft hij. Hij doelt daarmee op het gedwongen vertrek van wethouder François Babijn onlangs en het vertrek van wethouder Chris van de Vijver met ingang van 1 juli. Zij liet onlangs weten dat het wethouderschap haar teveel wordt en de energie op is.

Wachtgeld
Zij hebben beiden recht op wachtgeld. Dat is een percentage van hun wethouderssalaris en begint met tachtig procent in het eerste jaar en bouwt daarna af naar zeventig procent. Babijn was parttime wethouder en krijgt twee jaar wachtgeld. Van de Vijver was voor tachtig procent in dienst en krijgt drie jaar en twee maanden. Evers: ,,Dan praten we nog niet over andere kosten zoals pensioenvoorzieningen of begeleiding tijdens hun wachtgeldperiode.”
Zowel Lijst Babijn als Nieuw Gemeentebelang zijn op zoek naar een nieuwe wethouder. Evers vraagt zich af of er weer een combinatie van twee wethouders komt die samen 1,3 fte invullen. Hij vindt dat een slecht idee en stelt voor om met drie fulltime wethouders verder te gaan. Dat kan volgens hem prima in een gemeente met de omvang van Sluis. ,,Zeker ook gezien alle extra kosten aan wachtgeld, zou het ook zeer welkom zijn om te besparen op wethouderssalarissen.”