Cees Liefting uit Terneuzen wordt wethouder in de gemeente Sluis

11 mei 2022

De coalitie in de gemeente Sluis is rond. Sluis Lokaal, VVD en PvdA trekken de komende vier jaar de kar, met wethouders Marian van Oostenbrugge-Bertou (Sluis Lokaal), Jack Werkman (VVD) en Cees Liefting (PvdA). Vooral die laatste is opvallend: Liefting was de afgelopen jaren actief in de stichting Zeeland Tolvrij én woont in Terneuzen.

 

De afgelopen vier jaar had Sluis vier wethouders, de gemeente moet het nu dus met een wethouder minder doen. Het drietal gaat fulltime aan de slag. Sluis Lokaal, de VVD en de PvdA waren de winnaars van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Samen zijn ze goed voor elf van de 19 zetels.
Van de drie partijen zat alleen de VVD de afgelopen jaren in de coalitie, mét wethouder Jack Werkman. Sluis Lokaal is een ‘nieuwe’ partij, die is ontstaan uit drie partijen die de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad zaten. Marian van Oostenbrugge zat de afgelopen raadsperiode eerst voor Nieuw Gemeentebelang en daarna voor Lokale Partij Sluis in de gemeenteraad.

‘Niet van plan te verhuizen naar Sluis’

Cees Liefting (64) was van 2003 tot en met 2018 wethouder in zijn woonplaats Terneuzen. Hij is niet van plan te verhuizen. “Dat heb ik vooraf aangegeven, mijn vrouw wil absoluut niet weg uit Terneuzen. Tenzij ik misschien ergens burgemeester word.” Alleen de raad moet hiervoor nog officieel akkoord geven. Hoe de Sluisse PvdA bij hem is uitgekomen? “Geen idee, ik ben gevraagd.”
Op de kieslijst in Terneuzen
Cees Liefting stond niet op de kieslijst van de PvdA in Sluis afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar wél op die van de PvdA in Terneuzen. Daar stond hij op plek zes, maar haalde meer voorkeursstemmen dan de lijsttrekker. Aan de PZC liet hij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen al weten dat hij niet van plan was de Terneuzense raad in te gaan.
Zijn zesde plek was namelijk een bewuste keuze. “We hebben voor nieuw elan gekozen. Dus wil ik ook vertrouwen blijven geven aan deze mensen.” De PvdA behaalde in Terneuzen drie zetels. Ook was hij bang dat hij als gemeenteraadslid in Terneuzen niet verder kon gaan met zijn tunnelacties voor Zeeland Tolvrij.
“Ze waren op zoek naar iemand voor de functie”, vertelt Liefting.”Ze hebben met veel mensen gepraat en blijkbaar vonden ze mij de geschikte kandidaat.” Hij is niet van plan zijn werkzaamheden voor de Stichting Zeeland Tolvrij meteen neer te leggen. “Dat moeten we nog intern bespreken. Waarschijnlijk zal ik niet meer de woordvoerder zijn, maar ik blijf me altijd inzetten voor een tolvrije tunnel.”