Dit wil Sluis de komende vier jaar voor elkaar krijgen: minder toeristische verhuur en gratis kinderopvang

11 mei 2022

SLUIS – Dinsdag is het zo ver. Dan vergadert de nieuwe gemeenteraad van Sluis voor het eerst. Wat willen de coalitiepartijen Sluis Lokaal, VVD en PvdA de komende vier jaar bereiken? Een overzicht aan de hand van vier thema’s.

Thema 1: wonen

Een onderwerp dat in heel Nederland leeft en zeker ook in Sluis. Er zijn te weinig huizen voor starters en ouderen en de prijzen zijn hoog. Bijkomend probleem in West-Zeeuws-Vlaanderen is dat veel woningen worden gekocht als vakantiewoning of voor de verhuur aan toeristen. In het coalitieakkoord staat hoe de regerende partijen de knelpunten willen oplossen. Allereerst beloven ze huizenbouw voor alle doelgroepen, in alle dorpen. Minstens 845 huizen moeten er uiterlijk 2030 gebouwd zijn. En ze willen het tweede woningbezit en toeristische verhuur in de dorpskernen aan banden leggen. Een zelfbewoningsplicht voor sommige projecten en voorrang voor eigen inwoners, is geen taboe.

De partijen denken aan een uitsterfconstructie voor vakantiewoningen. Wie nú zo’n tweede woning heeft, mag die houden. Maar wanneer ze te koop komen, zijn ze enkel bedoeld voor permanente bewoning. Bij hoge uitzondering hoeft het niet, bijvoorbeeld als niemand er in wíl wonen. Daar is dan een vergunning voor nodig.

Toeristische verhuur wordt ontmoedigd. Alleen wanneer iemand bijvoorbeeld op vakantie is, mag een eigenaar zijn huis verhuren, voor maximaal vier weken. Langer mag alleen met een vergunning, maar de coalitie is zeer terughoudend in het verlenen van zulke vergunningen.

Thema 2: duurzaamheid

De energietransitie moet betaalbaar zijn voor inwoners en bedrijven, staat in het akkoord. Projecten rond hernieuwbare energie gaan alleen door als de samenleving erop zit te wachten en inwoners ervan kunnen profiteren. De partijen willen verder de capaciteit van het verdeelstation in Oostburg vergroten en het particulier vastgoed verduurzamen. Daarvoor moet het duurzaamheidsfonds worden vergroot.

Thema 3: economie en arbeidsmarkt

Toerisme is van levensbelang voor Sluis en die moet in goede balans met inwoners, ondernemers en natuur staan. Er mogen geen nieuwe vakantieparken komen, bestaande parken mogen wel moderniseren. Verder voorziet de coalitie een belangrijke functie voor het bedrijventerrein De Vlasschaard in Eede. Daar moeten meer bedrijven naartoe worden gelokt.

Thema 4: sociaal domein

Vanaf 2025 is kinderopvang in heel het land zo goed als gratis, maar Sluis wil al eerder gratis opvang aanbieden. In Eede is opvang sinds 1 maart al gratis, bij wijze van proef. De vergunningsaanvraag voor kleinere evenementen moet eenvoudiger. En de coalitie wil fusering van sportclubs niet van bovenaf opleggen.