Door Peter Quataert op 5 februari 2018

Proef met deeltijdwonen in Cadzand-Bad en Breskens is een gedrocht

Deeltijdwonen in Cadzand-Bad en Breskens mag de komende twee jaar. De Sluise gemeenteraad stemde donderdag in met een proef, waarin gekeken wordt of dat werkt. Niet iedereen was voor: ‘een gedrocht’, noemen PvdA en D66 het plan.

De proef komt er na verzet van de gemeente Sluis en projectontwikkelaars op een verplichting van de provincie om voortaan een verhuurplicht op alle nieuwe recreatiewoningen te leggen. Dat zou leegstand voorkomen. Volgens de tegenstanders remt dat de bouw ervan. Er is nu een compromis gesloten. De verhuurplicht geldt nog voor een derde van nieuwe recreatiewoningen in Cadzand-Bad en het havengebied van Breskens. Minstens 120 dagen per jaar moeten die worden verhuurd. Daarnaast mogen er de komende twee jaar maximaal 270 deeltijdwoningen komen. De eigenaren ervan hoeven hun eigendom niet te verhuren en ook niet per se permanent aanwezig zijn. Daarnaast zijn appartementen die duurder zijn dan 500.000 euro vrijgesteld van alle regels: de eigenaren mogen zelf weten of ze hun woning permanent of tijdelijk bewonen of verhuren. Daar vielen PvdA en D66 vielen met name over. Een ‘gedrocht’ en een ‘gekunsteld plan’, noemden de fracties het voorstel, waartegen ze fel van leer trokken.
De partijen – ook SP stemde tegen – vinden ook dat er nog teveel onduidelijk is om in te stemmen met de proef. Zo is nog niet duidelijk wat ‘deeltijdwonen’  precies inhoudt en hoe de proef over twee jaar geëvalueerd gaat worden. Die informatie volgt nog, zei wethouder Peter Ploegaert. “Dit voorstel maakt mogelijk dat we verder kunnen.”

Peter Quataert

Peter Quataert

Sinds 2001 woon ik in Nederland. Daarvoor heb ik altijd in België (Boekhoute) gewoond waar ik ook jaren actief was binnen de sociaal democraten. Nederland was mij niet onbekend, sinds 1985 werk ik al in het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, nu als verpleegkundig specialist. In Nederland pakte ik als snel de draad weer op. Al snel volgde ik het reilen

Meer over Peter Quataert