Door Peter Quataert op 7 september 2016

Joyce Vermue; Ik werk er keihard voor, 60 uur per week

 

DEN HAAG – Zakkenvullers. Een riante wachtgeldregeling. Het aanzien van mensen in de politiek is er de afgelopen jaren niet beter op geworden. De Tweede Kamer komt vandaag terug van reces. Den Haag maakt zich op voor een spannend parlementair jaar, want in maart zijn er verkiezingen. Het 31-jarige Zeeuwse PvdA-Kamerlid Joyce Vermue praat met Omroep Zeeland over haar werk daar.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-09-06/1038150/ik-werk-er-keihard-voor-60-uur-week-video#.V8_4Zo9OKM8

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-09-06/1038150/ik-werk-er-keihard-voor-60-uur-week-video#.V8_4Zo9OKM8

De Tweede Kamer staat bekend als een slangenkuil. Hoe erg is het om hier te werken?
Ik vind het niet erg en ik heb het zeker niet als een slangenkuil ervaren. In de zaal wordt het debat op het scherpst van de snede gevoerd. Maar daarbuiten gaan we in goed overleg met elkaar om. Natuurlijk ben ik me dan bewust van de strategie die er bij anderen achter kan zitten.

U bent lid van een regeringspartij die bij de kiezer zijn populariteit voor een groot deel verloren is. Hoe lastig is dat?
Dat maakt vooral dat ik trouw wil blijven aan waarom ik dit werk ben gaan doen. Ik heb in het verleden gewerkt als maatschappelijk werker. Daar heb ik mensen gezien die echt worstelen met de wetgeving die wij in dit gebouw vaststellen. Ik vind het belangrijk om hun verhaal te blijven horen.

Hoe vaak doet u dat?
Ik denk toch wel drie keer per week. Op het moment dat we kamerdagen hebben, dan ben ik hier. We moeten hier van dinsdag tot en met donderdag zijn. Dinsdag begint met een fractievergadering. Verder zijn er debatten en bereid je je werk voor.

Je zou kunnen denken…drie dagen in de week: je zit op een stoel, je leest wat en je zegt af en toe iets. Het is wel een heel simpel baantje!
Nou…..van dinsdag, woensdag en donderdag maken we lange dagen. Je ligt altijd onder een vergrootglas. Elke stap die je zet komt in beeld. En we moeten ons verhaal goed brengen. Hier vindt toch het debat plaats en worden de besluiten genomen.

Een Kamerlid verdient meer dan een ton. Dat is een lekker salaris. Sommige mensen vinden politici zakkenvullers. Bent u een zakkenvuller?
Ik ben zeker geen zakkenvuller. Maar ik zal zeker niet zeggen dat wij het slecht hebben als Kamerleden. We maken zeker 60 uur per week. En dan mogen mensen ook onze volle inzet verwachten.

Politici worden vaak voor van alles en nog wat uitgemaakt. Het is hard werken. Is het dan een hondenbaan of toch eervol werk?
Als eervol werk natuurlijk. Als volksvertegenwoordiger moet ik de belangen van alle Nederlanders vertegenwoordigen. Dat is niet alleen een grote verantwoordelijkheid maar ook een hele eer om dat te mogen doen.

Mooi hoor, een ambitieuze Zeeuwse vrouw in de Tweede Kamer. Maar als u in maart niet herkozen wordt, dan kunt u gebruik maken van een riante wachtgeldregeling. U kunt dan lekker achterover leunen in Zeeuws-Vlaanderen. Lekker makkelijk!
Dat is het beeld, ja. Maar ik ben niet voornemens om gebruik te maken van die regeling. Bij mijn vorige werkgever (de gemeente Sluis) heb ik politiek verlof gekregen. En ik heb een terugkeergarantie. Dus als ik niet herkozen word, ga ik daar weer mijn handen uit de mouwen steken.

Maatschappelijk werker
Joyce Vermue is sinds 22 september lid van de Tweede Kamer. Ze volgde toen Manon Fokke op, die met zwangerschapsverlof ging. Voordat Vermue in Den Haag ging werken, was ze maatschappelijk werker en later directeur van de Stichting Welzijn in West-Zeeuws-Vlaanderen. In de Tweede Kamer houdt ze zich vooral bezig met zorg en onderwijs.

 

 

 

Peter Quataert

Peter Quataert

Sinds 2001 woon ik in Nederland. Daarvoor heb ik altijd in België (Boekhoute) gewoond waar ik ook jaren actief was binnen de sociaal democraten. Nederland was mij niet onbekend, sinds 1985 werk ik al in het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, nu als verpleegkundig specialist. In Nederland pakte ik als snel de draad weer op. Al snel volgde ik het reilen

Meer over Peter Quataert