Door Peter Quataert op 29 maart 2017

PvdA stemt tegen nog een ton in nog onzeker havenplan Breskens

De gemeente Sluis stopt opnieuw een ton in de voorbereidingen voor de realisatie van het havenplan in Breskens. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daar donderdag mee in.

Het gemeentebestuur wil de verouderde haven een metamorfose geven. Veel van de bestaande bebouwing verdwijnt, er komen honderden appartementen en een Viscentrum met onder meer een museum en een visveiling. Ontwikkelaars zijn daarvoor verantwoordelijk, maar dan moeten ze wel de grond in eigendom krijgen. Die is nu in handen van het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB), en die doet alleen zaken met overheden. Daarom wil Sluis de haven kopen en, voor hetzelfde bedrag, overdoen aan de ontwikkelaars.

De onderhandelingen duren lang, en daardoor lopen de kosten voor de gemeente nu op tot 850.000 euro. Dat bedrag betalen de ontwikkelaars dus nog wel terug. Tenminste, als de plannen doorgaan. Twijfels daarover beginnen te groeien, onder meer bij de PvdA. ,,We hebben er weinig vertrouwen in dat het nog goed komt”, sprak Robert Evers donderdagavond. ,,Ondertussen verdampt ons geld wel erg gemakkelijk.” Zijn fractie stemde tegen, net als D66 en de SP. De andere fracties stemden voor het voorstel van burgemeester en wethouders. Nu de stekker uit het project trekken is geen optie, menen ze.
Wethouder Jack Werkman verzekerde de raadsfracties dat de onderhandelingen er bijna op zitten. ,,We zien licht aan het eind van de tunnel.”

Peter Quataert

Peter Quataert

Sinds 2001 woon ik in Nederland. Daarvoor heb ik altijd in België (Boekhoute) gewoond waar ik ook jaren actief was binnen de sociaal democraten. Nederland was mij niet onbekend, sinds 1985 werk ik al in het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, nu als verpleegkundig specialist. In Nederland pakte ik als snel de draad weer op. Al snel volgde ik het reilen

Meer over Peter Quataert