Door Peter Quataert op 23 april 2016

Conny Almekinders mag blijven als VVD raadslid in de gemeente Sluis.

Hoewel een deel van de gemeenteraad donderdag het vertrouwen in de VVD’er opzegde, wil een meerderheid dat hij aanblijft. Almekinders werd eerder deze week door het Openbaar Ministerie schuldig bevonden aan het openbaar maken van vertrouwelijke informatie. Omdat hij dat niet ‘willens en wetens’ had gedaan en het slechts ging om zijdelingse informatie, werd niet overgegaan tot juridische strafvervolging.

Voor de PvdA was de uitspraak niettemin reden om – middels een ‘motie van wantrouwen’ – het vertrek van Almekinders te eisen. Volgens fractievoorzitter Robert Evers had de VVD’er ‘aangetoond dat hij niet te vertrouwen is’. De PvdA kreeg steun van D&T, SP en D66. Die partijen vonden het ‘niet uit te leggen’ dat Almekinders bleef zitten.

Voor de coalitiepartijen CDA, Nieuw Gemeentebelang en VVD en oppositiepartij Lijst Babijn was het glas juist halfvol: ze wezen erop dat Almekinders niet bewust heeft gelekt en niet vervolgd wordt, en vonden de excuses van de oud-wethouder voldoende. Almekinders ging immers in het openbaar door het stof. Hij gaf aan veel spijt te hebben.

Uiteindelijk stemden zeven raadsleden voor de motie van de PvdA, en tien tegen.

Peter Quataert

Peter Quataert

Sinds 2001 woon ik in Nederland. Daarvoor heb ik altijd in België (Boekhoute) gewoond waar ik ook jaren actief was binnen de sociaal democraten. Nederland was mij niet onbekend, sinds 1985 werk ik al in het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, nu als verpleegkundig specialist. In Nederland pakte ik als snel de draad weer op. Al snel volgde ik het reilen

Meer over Peter Quataert