Door Peter Quataert op 18 januari 2016

Bushalte IJzendijke moet veiliger

IJZENDIJKE – De tijdelijke bushalte aan de Vestingweg bij IJzendijke is inmiddels niet zo tijdelijk meer.

Er rijdt nog steeds geen bus door het dorp heen en de PvdA-fractie van de gemeente Sluis wil daarom dat de halte beter verlicht wordt. “Een bushalte moet veilig zijn, ook als het tijdelijk is”, zei fractievoorzitter Robert Evers tijdens de commissievergadering van de gemeente Sluis vorige week. De gemeente Sluis en de dorpsraad strijden inmiddels al bijna een jaar voor de terugkeer van de lijnbus door het dorp. Na de aanpassing van de N61 zou de bus de oude route weer gaan rijden, beloofde Rijkswaterstaat destijds.

Waterballet

Maar na een proef in maart constateerde vervoerder Connexxion dat het teveel tijd kostte om de lus door het dorp weer op te nemen in de route. Ondertussen is er volgens de PvdA een gevaarlijke situatie ontstaan bij de tijdelijke halte en krijgen reizigers ook veelvuldig natte voeten aan de Vestingweg. “Rond de halte is de verlichting slecht, het is helemaal donker als je er naartoe wil”, zegt Evers. Ook krijgt de fractie regelmatig foto’s en filmpjes doorgestuurd van het waterballet rond de halte als het geregend heeft. “Er hoeven geen permanente lantaarnpalen te staan. Maar er kan toch wel verlichting geregeld worden en er kunnen vlonders worden gelegd”, stelt Evers.

Overleggen

Wethouder Christiane van de Vijver beloofde te overleggen met gemeentewerken over de mogelijkheden en maakt zich nog steeds hard voor een bus door het dorp: “De provincie heeft met Connexxion gebeld over het verplaatsen van de halte naar een locatie dichter bij het dorp. Maar zowel de dorpsraad als de gemeente willen nog steeds dat de bus terug door IJzendijke rijdt”, gaf Van de Vijver aan. “Er wordt nog steeds overlegd en tot die tijd blijft de halte waar die nu is.”

Peter Quataert

Peter Quataert

Sinds 2001 woon ik in Nederland. Daarvoor heb ik altijd in België (Boekhoute) gewoond waar ik ook jaren actief was binnen de sociaal democraten. Nederland was mij niet onbekend, sinds 1985 werk ik al in het ziekenhuis in Zeeuws-Vlaanderen, nu als verpleegkundig specialist. In Nederland pakte ik als snel de draad weer op. Al snel volgde ik het reilen

Meer over Peter Quataert